Toros Tarım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da desteklediği doğru ve dengeli gübreleme konulu bir proje başlattı

18/4/2012

Tarih boyunca insanoğlu verimli topraklar aramış ve insanların iyi beslenmesi için bir dekardan daha yüksek ve kaliteli ürün alma konusunda çalışmışlardır. Ülkemizde 75 milyon insanın iyi ve dengeli beslenmesini sağlayabilmek için çok çeşitli bitkisel ve hayvansal gıda ürünlerine ihtiyaç vardır. Gerek insanların, gerek hayvanların besin ihtiyacı bitkisel ürünlerden karşılanmaktadır. Bitkisel üretimde dekardan ürün miktarının artışı en çok kimyevi gübrelerin toprak analizine dayalı olarak doğru ve dengeli kullanımı ile gerçekleşir.
Ülkemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üreticilere her yıl yaptığı çeşitli tarımsal desteklere rağmen son 10-15 yıl içinde kimyevi gübre kullanımında belirgin bir artışın olmayışı, üreticilerin “Doğru ve Dengeli Gübre Kullanımı” yapmadığı görüşünü desteklemektedir. Sertifikalı tohum kullanımının benimsenmesine ve basınçlı sulama ile sulanan alanların artmasına rağmen gübre kullanımında artışın olmayışı üreticilerin doğru gübre kullanmadığını ortaya koymaktadır.

Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., kimyevi gübre üretimi ve pazarlamasında ülkemizin en önde gelen kuruluşu olması nedeni ile yıllardır üretici eğitim toplantıları, toprak analizlerine dayalı gübre önerileri ve internette web sayfasında (www.toros.com.tr) kültür bitkilerinin gübrelenmesi konusunda bilgilendirme yapmasına rağmen ülkemizde gübre kullanımının artmayışı kuruluşumuzun yeni uygulamalar yapması gerektiğini ortaya koymuştur.

Ülkemizde toprak analizine dayalı olarak kuru ve sulu şartlarda “doğru ve dengeli gübre kullanımı” için ülke çapında Toros Tarım tarafından ülkesel proje hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Proje çalışmamızın sağlıklı yürütülmesi ve güvenilir sonuçlar alınması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Teşkilatı ile birlikte bu çalışmamızın ortak yürütülmesi, üreticilerin doğru gübre kullanımına yardımcı olacaktır. 

Bu amaca yönelik olarak ülkemizin doğudan batıya, kuzeyden güneye 20 ayrı ilçesinde buğday, 4 ilçesinde pamuk, 4 ilçesinde mısır ve 2 ilçesinde ayçiçeği bitkileri ile iki yıl süre ile üretici tarlalarında ve üretici şartları ile “Doğru ve Dengeli Gübre Kullanımı” denemeleri planlandı ve uygulamasına geçildi. Tamamı makineli hasat yapılan bu bitkilerde deneme parsellerinin her biri 8-10 dekarlık parseller olup bir deneme yeri 30-40 dekarlık alanı kapsamaktadır. Denemelerde üreticilerin kullandıkları 20.20.0, 15.15.15, DAP, 20.32.0 + 6S+Zn ve 18.24.12 + 4S+Zn Taban gübreleri ile Üre, Amonyum Sülfat, %26 N CAN ve %33 N AN gübreleri farklı dozlarda denenerek en uygun gübre ve gübre dozu belirlenmeye çalışılmaktadır. Deneme tarlalarında kullanılan gübreler ücretsiz olarak Toros Tarım tarafından karşılanmaktadır.

Bu amaca yönelik olarak ülkesel çapta yapılan bu proje çalışmasında görev alan Toros Tarım’ın 30 ziraat mühendisi ile, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 40 mühendisinden bir bölümü ilk etapta “projenin uygulanışı” konusunda 3 günlük eğitime tabi tutulmuşlardır. Gerek Bakanlığımızın, gerek Toros Tarım’ın mühendisleri denemeleri üretici ile birlikte kontrol ederek doğru sonuç elde etmeye çalışacaklardır.

Yurt çapında gerçekleştirilen ve iki yıl süre ile devam edecek olan bu proje çalışmasında aynı bitki farklı iklim ve toprak şartları altında değişik bölgelerde incelenerek toprak analizine dayalı gübre kullanımı ile üreticinin kendi gübre uygulaması sonuçları karşılaştırmalı olarak değerlendirmeye alınacaktır. Elde edilecek olumlu sonuçlar “Tarla Günü” yapılarak geniş üretici kitlesine ulaştırılmaya çalışılacaktır. Büyük emek ve özveriyle gerçekleştirilecek bu “ülkesel proje” nin başarılı olması için, Bakanlığımız mühendisleri ve Toros Tarım’ın mühendisleri kadar üreticilerin de ilgi göstermesi yararlı olacaktır. Ürünlerin hasadı sonunda elde dilecek bilgiler her yıl değerlendirmeye alınarak sonuçlar üreticilere iletilecektir.