Dünyamız çöl olmasın

Birleşmiş Milletler’in 1994 yılında aldığı kararla 17 Haziran günü tüm dünyada “Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü” olarak kutlanıyor. Bu özel gün ile, dünya için ciddi bir tehdit oluşturan çölleşme tehlikesine dikkat çekilmesi hedefleniyor.
 
Arazi bozulumunun her zamankinden daha hızlı yaşandığı günümüzde, dünya topraklarının üçte biri veya bir başka deyişle 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidi altında. Aşırı tarım uygulamaları, aşırı otlama, ormansızlaşma, yanlış sulama uygulamaları ve erozyon gibi unsurlar verimli toprakları kurak topraklara çeviriyor. Verimli toprakların yok olması, aynı zamanda açlık, yoksulluk ve göçleri beraberinde getiriyor.
 
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panel Raporu'na göre ülkemiz, küresel ısınmanın zararlı etkilerinin en öncelikli hissedileceği Akdeniz kuşağında yer alıyor. Bu nedenle çölleşme, ülkemizi doğrudan ilgilendiren çok önemli bir tehdit. Toprakları çölleşen bir ülkenin açlık, susuzluk, işsizlik, iç göç, işsizlik, çarpık kentleşme, çevre kirliliği, doğal kaynakların aşırı kullanımı ve tahribi gibi başka sorunlarla da karşılaşması kaçınılmaz.
 
Bu nedenle hep birlikte geleceğimize sahip çıkalım, en değerli varlığımız olan toprağımızı koruyalım.
 
Kaynak: TEMA Vakfı

Tekfen Holding Kurucu ve Onursal Başkanı ve TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in dilinden, toprak ananın insanoğluna feryadını okumak için tıklayın.

<p>Toprak Yoksa Hayat Yok!</p>