Toros Tarım üçüncü kez ihracat şampiyonu

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) üye firmaları başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla beşincisini düzenlediği "İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni", 7 Temmuz günü T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Törende toplam 28 kategoride ilk 5'e giren 140 firma ödül almaya hak kazandı. Toros Tarım, 2017 ve 2018 yıllarının ardından 2019 yılında da 343.305 tona ulaşan ihracatıyla arka arkaya üçüncü kez kimyasal gübre ihracatı şampiyonu oldu.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle bu yıl ilk kez YouTube üzerinden canlı yayınlanan törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, geçen yıl İKMİB’in ihracatının 20,6 milyar dolara ulaşarak Türkiye'yi dünya çapında başarıyla temsil ettiğini söyledi. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de sektör adına 2019 yılının rekorlarla dolu bir sene olduğunu hatırlatarak, kimya sektörü ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 18,5 büyüdüğünü ve toplam ülke ihracatından yüzde 11,4 pay alarak yılı sektörel olarak ikinci sırada tamamladığını belirtti.

Hindistan’dan Meksika’ya 15 ülkeye ihracat

Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, üst üste üçüncü kez kimyasal gübre kategorisinde ihracat şampiyonu olmanın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Her zaman önceliklerinin yerli çiftçinin ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirten Göral, ihracatı da iç pazardaki şartlara göre bir denge unsuru olarak gördüklerini ve böylece kapasite kullanımını en üst düzeye çıkardıklarını söyledi. 

Toros Tarım’ın Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi olarak ülkedeki toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 38’ine sahip olduğunu hatırlatan Hakan Göral, 2019 yılında ortalama yüzde 89 gibi yüksek bir kapasite kullanımıyla toplam 1.677.730 ton gübre üretimi gerçekleştirdiklerini, böylece üretim miktarında 2018 yılına göre %4,6 oranında, kapasite kullanımında ise %3,5 oranında artış sağladıklarını belirtti. Göral, üretimde olduğu gibi satışlarda da rekor bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. 2019 yılında iç pazarda artan satışlara ek olarak ihracatta da olumlu bir yıl geçirdiklerini söyleyen Göral, “2019 yılında 1.750.913 tonu iç piyasa ve 343.305 tonu ihracat olmak üzere, toplam 2.094.218 ton satış gerçekleştirdik. Böylece, bir önceki yıla göre satışlarımızı %14,14 artırmayı başardık. İç pazarda artan satışlarımıza ek olarak ihracatta da olumlu bir yılı geride bıraktık. 343.305 ton gübre ihracatıyla bir kez daha sektörümüze öncülük etmekten ve Türkiye’ye döviz kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz,” şeklinde konuştu.

“Amacımız kendi markamızla global ayak izimizi büyütmek!”

Toros Tarım’ın 2019 yılında Hindistan’dan Afrika’ya, Romanya’dan Meksika’ya uzanan geniş bir coğrafyada 15 farklı ülkeye ihracat yaptığını ve her geçen yıl coğrafi yayılımını güçlendirmeyi amaçladığını belirten Hakan Göral, “Toros Tarım olarak bölgesel bir oyuncu olmayı ve aşamalı olarak kendi markamızla global ayak izimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla 2019 yılında bazı önemli adımlar attık. Örneğin, önemli bir tarım ülkesi olan Romanya’yı Toros’un ikinci büyük pazarı haline getirmek ve aynı zamanda Avrupa pazarına açılma hedefimize katkı sağlamak amacıyla, dünyanın en büyük gübre üreticisi Nutrien’in Romanya’daki satış ve dağıtım operasyonlarını yürüten Agroport Romania S.A. şirketini bünyemize kattık. Ar-Ge merkezimizin çalışmaları sayesinde ürün gamımızı sürekli olarak yeni ürün ve formülasyonlarla geliştiriyoruz. Organik ve organomineral gübre yatırımlarımız sayesinde bu pazarda da önemli bir marka haline geldik. 2019, ilk organomineral gübre ihracatını gerçekleştirdiğimiz yıl olarak da özel bir yere sahip,” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir büyüme, operasyonel mükemmellik ve sürekli gelişim!

2019 yılındaki değişken ortama ve sektördeki belirsizliklere rağmen esnek iş modeli sayesinde sert pazar koşullarına başarıyla uyum sağladıklarını belirten Hakan Göral, yalın üretim sayesinde tüm süreçlerde verimliliği artırdıklarını, teknik satış ekipleri yoluyla Anadolu’nun her köşesinde çiftçiye doğrudan ulaşarak ihtiyaçlarını anlama ve giderme şansı bulduklarını ve küresel çapta başarılı organizasyonları örnek alarak çok daha etkin bir organizasyon yapısını hayata geçirdiklerini söyledi.

Sürdürülebilir büyüme, operasyonel mükemmellik ve sürekli gelişim hedefleri doğrultusunda sergilediği çabalar nedeniyle Toros Tarım’ın 2018 yılında Uluslararası Gübre Birliği (IFA) tarafından Türkiye’de ilk kez “Protect & Sustain” sertifikasıyla onurlandırıldığını hatırlatan Hakan Göral, 2019 yılında da şirketin iş sağlığı ve güvenliği, çevre yönetimi, ürün güvenliği ve enerji verimliliği konularında attığı adımlarla IFA tarafından “Endüstri İyi Uygulama Elçisi” (Industry Stewardship Champion) seçilmesini Türkiye adına gurur verici bir gelişme olarak değerlendirdi.