Hakan Göral, Bloomberg HT 4. Tarım ve Gıda Zirvesi’nde

Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu'ndan sorumlu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, Bloomberg HT’nin 22 Eylül 2020 tarihinde düzenlediği 4. Tarım ve Gıda Zirvesi’ne konuşmacı olarak katıldı. “Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarım ve Gıda Sektörü” konulu oturumda konuşan Hakan Göral, pandeminin de etkileriyle tarım sektöründe yaşanan gelişmeler ve teknolojinin tarımda yaratması beklenen dönüşüme dair görüşlerini paylaştı.

Toros Tarım’ın da sponsorları arasında yer aldığı Bloomberg HT 4. Tarım ve Gıda Zirvesi 22 Eylül tarihinde online olarak gerçekleştirdildi. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla başlayan zirve, konularında uzman kişilerin yer aldığı panellerle devam etti. Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu'ndan sorumlu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarım ve Gıda Sektörü” başlıklı oturumda moderatör Zeliha Saraç’ın sorularına yanıt verdi.

Dünyada her 10 insandan 1’i açlık kategorisinde

Hakan Göral, 2019 sonunda başlayan pandemi ile tarım ve gıda zincirinin tüm ülkeler ve tüm insanlık için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını ve birçok ülkede tarım ve ilişkili sektörlerin kritik sektör ilan edildiğini hatırlattı. 2019’da dünyada yaklaşık 690 milyon insanın açlık kategorisinde olduğunu belirten Göral, Dünya Gıda Örgütü FAO’nun verilerine göre 2020 yılı sonunda pandemi kaynaklı 130 milyon insanın daha kronik açlık kategorisine girme riskinin olduğunu söyledi. Dünyada kaynakların artmamasına rağmen gıdaya talebin hızla büyüdüğünü hatırlatan Göral, aradaki farkı kapatmak için tarım sektöründe verimliliği artırmanın en önemli başlık olduğunu , verim artışını sağlayacak temel faktörlerin de biyoteknolojilerin yanı sıra etkin ve verimli gübre kullanımı, ekim rotasyonu ve topraksız tarım teknolojileri olduğunu belirtti. 

Sorunları sistematik bir yaklaşımla ele almak şart

Tarımda yaşanan zorluk ve problemleri küresel çapta bütünsel ve sürdürülebilir bir bakış açısı ile ele alacak sistematik bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirten Hakan Göral, konuşmasında döngüsel ve sürdürülebilir bir gıda sisteminin nasıl tasarlanabileceği konusunda da dünyadaki yaklaşımları anlattı. 

Göral, Türkiye’nin dünyada en büyük 10 tarım ülkesinden biri olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizin tarım ve gıda sektörleri için hem üretim tarafında hem de küresel olarak rekabetçi bir sektörün oluşumunda önemli bir potansiyeli var. Ancak bu potansiyeli yeteri kadar değerlendirdiğimizi söyleyemeyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılına yönelik olarak koyduğu 150 milyar dolarlık üretim ve 40 milyar dolarlık ihracat hedeflerine ulaşabilmek için, tarım ve gıda sektörünü ülke politikalarında stratejik olarak konumlandırmalı ve önceliklendirmeliyiz,” şeklinde konuştu.

Tarım sektöründe en büyük problemin verim artışı olduğunu belirten Göral, gübre kullanımının artırılmasının yanı sıra nitelikli iş gücünün ve genç nüfusun tarıma olan ilgisinin ve çiftçi gelirlerinin artırılmasının da tarımın devamlılığı için önem taşıdığını söyledi.

Dijital teknolojiler tarımsal üretime yepyeni ufuklar kazandırabilir

Konuşmasına, dijital teknolojilerin tarımda çok önemli uygulama alanları olduğunu söyleyerek devam eden Hakan Göral, pandemiden sonra hemen her alanda olduğu gibi tarımda da dijital dönüşümün hızlanmasının beklendiğini belirtti. Dijitalleşmenin verim tahmini, üretim planlaması ve zararlıların önceden tespiti gibi konularda önemli faydalar sağladığını belirten Göral, “Dijital teknolojilerin tarımsal üretime yepyeni ufuklar kazandıracak çok önemli uygulama alanları var. Havadan görüntüleme teknolojileri, toprak ve bitkideki değişimlerin sensörler yoluyla izlenmesi ve büyük veri kullanımı gibi uygulamalar, tarımda verimi katlayarak artırabilecek yenilikler. Dünyada bu yönde ortaya çıkan gelişmeleri heyecanla takip ediyor ve Türk tarımındaki dijital dönüşüme katkı sunacak adımlar atmak için çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.

Oturumun video kaydını izlemek için tıklayın