Table of Contents Table of Contents
Previous Page  2 / 18 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 18 Next Page
Page Background

Toprağın Organik Madde Miktarı 

Toprak Kireci (Toprağın CaCO

3

miktarı) 

Toprak Bünyesi (%işba değeri veya %Kum,silt-(mil) ve kil miktarı) 

Toprağın bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarları

2.1.Toprağın pH değeri (Toprak Reaksiyonu) 

Toprağın pH değeri toprakta bulunan hidrojen iyonu(H) konsantrasyonu veya aktivitesi hakkında bilgi verir.Hidrojen bir bitki besini olmasına rağmen bitkiler toprakta mevcut

hidrojen iyonu almazlar.Toprağın pH değerinin 7’nin altında olduğu değerler asit, 7’nin üzerinde olan değerler alkalin olarak adlandırılmaktadır.Ancak toprak verimliliğinde

genellikle 6.7-7.3 pH değerine sahip topraklar genellikle nötr karakterli topraklar olarak belirlenir.

Ayçiçeğinin en iyi yetişme pH değeri olan 6.0-7.2pH değerlerinin dışında olan pH değerlerinde yetiştiricilik yapılması durumunda o çeşidin verebileceği en yüksek verimi alma

imkanı

azalır.Bu

nedenle toprağın pH değerinin ayçiçeğinin istemiş olduğu pH değerlerine getirmekte yarar vardır.Ülkemizde ayçiçeği yetiştiriciliği yapılan toprakların çok büyük

bir kısmının toprak pH değeri 8 ve 8’in üzerindedir.Trakya ve güney Marmara bölgesi ile Karadeniz’in bazı iç bölgeleri hariç toprakların pH değeri çoğunlukla 8 ve 8’in

üzerindedir.Toprakta çok düşük ve çok yüksek pH değerlerinin olması besin elementlerinin(gübrelerin) toprakta bitkiler tarafından alınmasını etkilediğinden ve topraktaki

mikroorganizma faaliyetini de etkilediğinden toprağın verimlilik gücü azalır ve verim miktarı azalır. 

Toprağın pH değeri ayçiçeğinin pH isteğinin üzerinde ise mikronize hale getirilmiş toz kükürt ile toprağın pH değeri istenilen düzeye

getirilebilir.Bu

işlem toprakta mevcut kükürt

bakterilerinin enzimatik reaksiyonu oluşur.

Şekil 2.Kükürt uygulaması ile toprağın pH değerinin azaltılması

Şekil-2 de basitleştirilmiş şekilde gösterilen biyokimyasal reaksiyon toprak sıcaklığının +10-30 

o

C arasında ,toprakta yeterli rutubetin(H

2

O) ve toprak havalanmasının(oksijen)

yeterli olması durumunda toprakta mevcut kükürt bakterisi konsantrasyonuna bağlı olarak iki-üç aylık dönemde toprağın pH değerinde beklenen pH azalması meydana gelir.

Mikronize toz kükürdün birim alana (dekara) uygulanacak miktarı, toprağın bünyesine(kumsal,tınlı veya killi), pH değeri azaltılacak toprak derinliğine (ayçiçeğinde 20-30cm

yeterlidir) ve kükürdün uygulama şekline(serpme veya bant) bağlıdır.Tablo-1 de 20cm kalınlıkta 1000 m

2

 lik (bir dekar) alanda bulunan toprak miktarının pH değerinin

azaltılması için gereken mikronize toz kükürt miktarı ortalama değer olarak verilmiştir.