Previous Page  12 / 162 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 162 Next Page
Page Background

10

• Mutlaka sulama suyu analizi yaptırılmalıdır.

• Kalsiyumlu gübreler, fosforlu ve sülfatlı gübrelerle birlikte verilmemeli; farklı gün veya

saatte uygulanmalıdır.

• Üretim sezonuna (sonbahar, ilkbahar, tek ürün) göre gübreleme programı yapılmalıdır.

• Çok yıllık meyve ağaçlarında ağacın yaşı, cinsi, bodur ve yarı bodur oluşu gibi özelliklere

ve ağaç başına alınan ürüne göre gübreleme programı uygulanmalıdır.

• Damla sulama gübreleri (suda eriyen gübreler) yerine topraktan uygulanan kompoze

gübreler eritilerek kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda tıkanmalar meydana

gelebilmektedir.

• Örtü altında kışın (ısıtmasız) yapılan yetiştiricilikte yüksek dozda azotlu gübre

kullanılmamalıdır.

• Damla sulama ile gübrelemenin başlangıcında azot formu amonyum; diğer dönem-

lerde nitrat formunda olmalıdır. Bu oran bir kısım amonyum (NH

4

+) azotu, dört kısım

nitrat (NO

3

-) azotu şeklinde olmalıdır.

• Sulamanın başlangıcında ve sonunda damla borularından 5-10 dakika kadar sadece

su geçecek şekilde gübreleme yapılmalıdır.

• Her sulamada gübre verilmelidir. 2-3 sulamada bir gübre vermek tuzluluk etkisi yapar.

• Sulama sezonu sonunda veya tıkanmaları açmak için sulama borusu içinden 100 litre

suya 0,5 litre %60-65’lik nitrik asit geçecek şekilde sulama yapılmalıdır.

• Yaz aylarında damla borularının damlatıcılarında gri-beyaz kireç birikimi meydana

geliyorsa gübre olarak kesinlikle fosforik asit kullanılmamalıdır.

• Tek yıllık bitkilerde fide döneminde, meyve ağaçlarında meyve tutumuna kadar fosfor

ağırlıklı gübreler (15.30.15) tercih edilmelidir.

• Meyve tutumundan hasat başlangıcına kadar dengeli gübre (20.20.20 veya 18.18.18)

kullanılmalıdır.

• Hasat dönemlerinde meyvelerde renk dönümü başladığında azot ve potasyum

ağırlıklı (16.6.31, 16.8.24 veya 20.10.20) gübre kullanılmalıdır.

Damla Sulama Gübresi Seçimi

• 1 litre suda en az 200 g eriyebilmelidir (potasyum sülfat hariç).

• Suda eritildikten sonra tortu meydana getirmemeli ve katkı dolgu maddesi içermeme-

lidir.

• Sulama suyunun pH değerini azaltmalıdır.

• Sulama suyunun EC değerini (tuzluluğunu) çok yükseltmemelidir.

• Klor (Cl-) ve sodyum (Na+) içermemelidir.

• Damla sulama gübrelerinde demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn) ve bakır (Cu) şelat

(EDTA) formunda olmalıdır.

DAMLA SULAMA İLE GÜBRELEMEDE

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR