

KANOLA (KOLZA) GÜBRELEMESİ
Önemli bir yağ bitkisi olan kanola (kolza), ülkemizde son yıllarda geniş çapta
yetiştirilmeye başlanmıştır. Danesinde bulunan %40-‐45 oranında yağ alındıktan sonra
geriye kalan küspesi yüksek oranda protein ihtiva ettiğinden hayvan yemi olarak da
değerlendirilmektedir. Tarla bitkileri içinde en uzun gelişme dönemine (280-‐300 gün)
sahip olan kolza yetiştiriciliği, ülkemizde özellikle Trakya Bölgesi’nde Eylül başında
başlayıp Temmuz ortasına kadar devam etmektedir. Yağışı yeterli ve düzenli olan
bölgelerde kışlık üretim olarak yetiştirilen kolza bitkisi ile dekardan 300-‐600 kg
arasında verim alınabilmektedir. Topraktan fazla miktarda besin maddesi kaldıran kolza
bitkisinin pH isteği 6.5-‐7.0 arasındadır. Besin maddesince zengin, derin yapılı su tutma
özelliği iyi olan tınlı ve killi tın bünyeye sahip topraklarda iyi gelişir. Toprağın organik
madde bakımından iyi düzeyde olması (%2’den fazla) verim üzerine önemli derecede
etkili olur. Toprağın pH değeri 6’dan küçük ise tarım kireci (dolamit) kullanmak
suretiyle toprağın pH değeri 7’ye kadar yükseltilmelidir. Toprağın pH değerinin
yükseltilmesi veya düşürülmesi katiyetle her yıl yapılmaz. Toprak analizine göre
gerekirse 5-‐6 yılda bir tekrarlanabilir. Bu konuda geniş bilgiyi Toros Tarım web
sayfalarında bulabilirsiniz.
Konola yetiştiriciliğinde gübre uygulaması
Dekardan alınabilecek ürün miktarına ve toprak analizine göre gübre kullanmak
gerekir. Tablo-‐1’de dekardan 400 kg verim alınması durumunda topraktan kaldırılan
Azot (N), Fosfor (P
2
O
5
), Potasyum (K
2
O) ve Kükürt (SO
3
) miktarları verilmiştir.