1 / 5 Next Page
Information
Show Menu
1 / 5 Next Page
Page Background

KANOLA (KOLZA) GÜBRELEMESİ

Önemli bir yağ bitkisi olan kanola (kolza), ülkemizde son yıllarda geniş çapta

yetiştirilmeye başlanmıştır. Danesinde bulunan %40-­‐45 oranında yağ alındıktan sonra

geriye kalan küspesi yüksek oranda protein ihtiva ettiğinden hayvan yemi olarak da

değerlendirilmektedir. Tarla bitkileri içinde en uzun gelişme dönemine (280-­‐300 gün)

sahip olan kolza yetiştiriciliği, ülkemizde özellikle Trakya Bölgesi’nde Eylül başında

başlayıp Temmuz ortasına kadar devam etmektedir. Yağışı yeterli ve düzenli olan

bölgelerde kışlık üretim olarak yetiştirilen kolza bitkisi ile dekardan 300-­‐600 kg

arasında verim alınabilmektedir. Topraktan fazla miktarda besin maddesi kaldıran kolza

bitkisinin pH isteği 6.5-­‐7.0 arasındadır. Besin maddesince zengin, derin yapılı su tutma

özelliği iyi olan tınlı ve killi tın bünyeye sahip topraklarda iyi gelişir. Toprağın organik

madde bakımından iyi düzeyde olması (%2’den fazla) verim üzerine önemli derecede

etkili olur. Toprağın pH değeri 6’dan küçük ise tarım kireci (dolamit) kullanmak

suretiyle toprağın pH değeri 7’ye kadar yükseltilmelidir. Toprağın pH değerinin

yükseltilmesi veya düşürülmesi katiyetle her yıl yapılmaz. Toprak analizine göre

gerekirse 5-­‐6 yılda bir tekrarlanabilir. Bu konuda geniş bilgiyi Toros Tarım web

sayfalarında bulabilirsiniz.

Konola yetiştiriciliğinde gübre uygulaması

Dekardan alınabilecek ürün miktarına ve toprak analizine göre gübre kullanmak

gerekir. Tablo-­‐1’de dekardan 400 kg verim alınması durumunda topraktan kaldırılan

Azot (N), Fosfor (P

2

O

5

), Potasyum (K

2

O) ve Kükürt (SO

3

) miktarları verilmiştir.