

87
Önemli Notlar:
• Turunçgillerde (özellikle mandarinde) meyvelerde koflaşma görülüyorsa toprak ve yaprak
analizine göre mutlaka potasyumlu veya magnezyumlu gübre kullanılmalıdır.
• Turunçgillerde ince ve düzgün kabuk potasyumlu gübreleme ile olmaktadır.
• Hasadın gecikmesi veya ağaç üzerinde meyvelerin ağırlıklarını fazla kaybetmemesi için mutlaka
potasyumlu gübre kullanılmalıdır.
• Üç yaprak anacı üzerine aşılı mandarinlerin kökleri yüzeyseldir. Taban gübrelemede gübreleri
toprağa karıştırırken kökleri kesmeyecek şekilde yapılmalıdır.
• Turunçgillerde çok sık çinko noksanlığı görülmektedir. Damla sulama ile veya yapraktan
uygulama yapılmalıdır.
• Turunçgiller hafif asit ve nört toprak pH değerlerinde yüksek verim ve kaliteli ürün verir. Toprak
çok kireçli ve pH değeri 7.8’in üzerinde ise mutlaka bu değeri azaltmak için toz kükürt uygulaması
yapınız.
Yapraktan Gübreleme:
Turunçgillerde yapraktan gübreleme genel olarak; yapraklarda ve meyvelerde gözle görülebilir
elementlerin noksanlığını gidermek veya ürünün kalitesini (meyve rengi, meyve şekli, kabuk
kalınlığı, şeker asit oranı vb.) yükseltmek amacı ile yapılır. Turunçgillerin yapraklarında en çok
çinko, demir, mangan ve potasyum noksanlığı görülmektedir. Bu besin elementlerinden demir,
kış aylarında taban suyunun yükselmesi ile ortaya çıkar ve daha sonra kaybolur. Bazı bahçelerde
ise yaz boyunca yapraklarda sararma devam etmektedir. Bu durumda topraktan (%6 Fe-
EDDHA) veya yapraktan (%13 Fe-EDTA) demirli preparat uygulanır. Diğerleri ise kalıcıdır. Element
noksanlıklarına ait bilgi ve resimleri Toros Tarım’ın web sayfalarında görebilirsiniz.
Verim ve kaliteyi yükseltmek için 100 litre suya 2,5 kg potasyum nitrat + 250 g üre + 100 g çinko
sülfat (ZnSO
4
.7H
2
O) veya çinko-EDTA ve 100 g mangan sülfat eriterek meyve tutum sonrası ve
meyve irileşme dönemlerinde 2-3 kez zirai ilaçlarla birlikte uygulanabilir.