Previous Page  89 / 162 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 89 / 162 Next Page
Page Background

87

Önemli Notlar:

• Turunçgillerde (özellikle mandarinde) meyvelerde koflaşma görülüyorsa toprak ve yaprak

analizine göre mutlaka potasyumlu veya magnezyumlu gübre kullanılmalıdır.

• Turunçgillerde ince ve düzgün kabuk potasyumlu gübreleme ile olmaktadır.

• Hasadın gecikmesi veya ağaç üzerinde meyvelerin ağırlıklarını fazla kaybetmemesi için mutlaka

potasyumlu gübre kullanılmalıdır.

• Üç yaprak anacı üzerine aşılı mandarinlerin kökleri yüzeyseldir. Taban gübrelemede gübreleri

toprağa karıştırırken kökleri kesmeyecek şekilde yapılmalıdır.

• Turunçgillerde çok sık çinko noksanlığı görülmektedir. Damla sulama ile veya yapraktan

uygulama yapılmalıdır.

• Turunçgiller hafif asit ve nört toprak pH değerlerinde yüksek verim ve kaliteli ürün verir. Toprak

çok kireçli ve pH değeri 7.8’in üzerinde ise mutlaka bu değeri azaltmak için toz kükürt uygulaması

yapınız.

Yapraktan Gübreleme:

Turunçgillerde yapraktan gübreleme genel olarak; yapraklarda ve meyvelerde gözle görülebilir

elementlerin noksanlığını gidermek veya ürünün kalitesini (meyve rengi, meyve şekli, kabuk

kalınlığı, şeker asit oranı vb.) yükseltmek amacı ile yapılır. Turunçgillerin yapraklarında en çok

çinko, demir, mangan ve potasyum noksanlığı görülmektedir. Bu besin elementlerinden demir,

kış aylarında taban suyunun yükselmesi ile ortaya çıkar ve daha sonra kaybolur. Bazı bahçelerde

ise yaz boyunca yapraklarda sararma devam etmektedir. Bu durumda topraktan (%6 Fe-

EDDHA) veya yapraktan (%13 Fe-EDTA) demirli preparat uygulanır. Diğerleri ise kalıcıdır. Element

noksanlıklarına ait bilgi ve resimleri Toros Tarım’ın web sayfalarında görebilirsiniz.

Verim ve kaliteyi yükseltmek için 100 litre suya 2,5 kg potasyum nitrat + 250 g üre + 100 g çinko

sülfat (ZnSO

4

.7H

2

O) veya çinko-EDTA ve 100 g mangan sülfat eriterek meyve tutum sonrası ve

meyve irileşme dönemlerinde 2-3 kez zirai ilaçlarla birlikte uygulanabilir.