

127
Önemli Notlar:
• Üst gübrelemenin mümkünse en az iki defada yapılması yararlı olacaktır. Ancak üst gübreyi bir
defada verenler her iki dönemde verilenin toplamı kadarı uygulama yapmalıdır.
• %21 N amonyum sülfat (şeker gübre) gübresini toprağı asitleştirdiği için kullanmayınız. Bunun
yerine yukarıda önerilen %26 N CAN gübresini kullanmanız toprak verimliliği ve çay kalitesi
bakımından daha iyidir.
• Bölgenizde alınabilen ürün miktarına ve toprak analizine göre gübre kullanınız.
ÇAY
Toprak Özellikleri
İdeal pH Aralığı (İstenilen)
4.5 - 5.5
Toprak Bünyesi
Tın, Milli-Tın, Kil, Killi-Tın
Diğer Özellikler
Drenajı iyi olan, kireççe fakir ve organik maddece zengin
toprakları sever.
Gübreleme Zamanı
Gübre Cinsi
kg/dekar
kg gübre/dekar
Dekardan alınan ürün (ton)
1.2 - 1.5
1.5 - 1.8
1.8+
Sürgün Faaliyeti Öncesi
(Mart 15 - Nisan 15)
25.5.10
70 - 80
80 - 90
90 - 100
1. Veya 2. Biçim Öncesi
%26 N CAN
25
30
35
2. Veya 3. Biçim Sonrası
%26 N CAN
15
20
25