Previous Page  41 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 44 Next Page
Page Background

39

25.5.10 kompoze gübresi, sadece yaprağı

hasat edilen ve bir kalite bitkisi olan çayın

gerek yetişme alanlarındaki toprakların

özellikleri, gerekse de yapılan bilimsel

çalışmalar sonucunda topraktan kaldırdığı

azot, fosfor ve potasyumun miktarları

dikkate alınarak geliştirilmiş kompoze

bir taban gübresidir. İçeriğinde bitkilerce

alınabilir formlarda %25 oranında azot (N),

%5 oranında fosfor (P

2

O

5

olarak) ve %10

oranında potasyum (K

2

O olarak) bulunur.

Granül yapıya sahip olan 25.5.10 kompoze

gübresi hem el ile hem de gübreleme

ekipmanı ile uygulamaya uygundur.

Kullanım Alanları

Çay tarımına özgü olarak üretilmiş

olmasına rağmen, fosforca zengin

toprakların veya fosfor ihtiyacı az olan

bitkilerin gübrelemesinde de kullanılabilir.

Özellikle sofralık patates üretiminde ve

yaprağı yenen sebzelerin gübrelenmesinde

güvenle kullanılabilir.

Kullanım Şekli

25.5.10 kompoze gübresi aynen diğer

kompoze gübreler gibi, ilkbaharda

çay bitkilerinde yeni sürgün faaliyetleri

başlamadan önce, diğer bitkilerde fide

dikim veya tohum ekim öncesi/sırasında

uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır.

Uygulama dozları, toprak analizlerinden

elde edilecek sonuçlara göre belirlenmelidir.

Çay üretim alanlarının çok eğimli ve aşırı

yağış alması nedeniyle, 25.5.10 kompoze

gübresinin mutlaka imkânlar ölçüsünde

toprağa karıştırılması gerekir. Gübreleme,

çay bitkisinin kalitesi üzerinde doğrudan

etkili bir bitkisel üretim faaliyetidir. Çay

yaprağı ile topraktan kaldırılan azot miktarı

fosfora göre 4-5 kat, potasyuma göre ise

2-3 kat daha fazladır. Bu nedenle, yapılan

çalışmalara göre 25.5.10 kompoze gübresi

çay yetiştiriciliği için en uygun gübredir.

Çeşitli firmalar tarafından üretilen gübrelerin

renklerinin farklı olması gübredeki besin

maddeleri ile ilgili olmayıp, rutubet

çekmeyi önleyici kaplama maddelerinin

farklı renklerinden kaynaklanmaktadır.

Önemli olan granülün az rutubet çeken,

tozlanmayan, ufalanmayan bir yapıda

olmasıdır. Çay yetiştiriciliği yapılan

alanlardaki toprakların pH değerleri aşırı

yağışlar ve üst gübrelemede amonyum

sülfat (şeker gübresi) kullanılmasından

ötürü çok düşmüştür. Söz konusu bu

alanlardaki toprakların büyük kısmının

pH değeri 4’ün dahi altında ölçülmektedir.

Bu nedenle üst gübrelemede, amonyum

sülfat yerine %26N CAN gübresi tercih

edilmelidir.

25.5.10

KOMPOZE GÜBRE

- TOROS TARIM - KLASİK GÜBRELER -