

26
Hasat sonrasında tarlada kalan anızın yakılması, toprağın üst kısmında (0 – 10 cm.) yer
alan ve gözle göremediğimiz faydalı canlıların (bakteri ve diğerleri) yok olmasına neden
olmaktadır. Anızın yakılması sadece canlıların yok olmasına neden olmayıp, toprakta ve
anızda bulunan başta azot (N) ve kükürt (S) gibi elementler olmak üzere, besin elementlerinin
gaz halinde havaya karışmasına yol açarak toprağın besin elementlerince fakirleşmesine
neden olur. Bunun yanında, buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, mısır vb. hasat artıklarının
yapısında bulunan ve sonradan yetiştirilecek bitkiler tarafından kullanılabilecek fosfor,
potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, çinko ve bakır gibi besin elementleri,
anızın yakılması sonucu meydana gelen yüksek sıcaklık (200
0
C’den fazla) ile kül haline
gelir. Bunun sonucunda ise bu besin elementleri bitkiler tarafından kolay alınamaz hale
dönüşür. Anız yakımı, toprağın yapısını bozacağından, kuvvetli rüzgâr ve yağış ile toprağın
erozyona uğramasına ve toprak kaybına sebep olur.
• Toprakların verimliliğini yükseltmek,
• Bizden sonra gelecek nesillere verimli topraklar bırakmak,
• Daha kaliteli ve yüksek verimli tarım ürünleri elde etmek ve
• Toprağa uygulanan gübrelerin etkisini arttırmak için,
ANIZI YAKMAYALIM!
Anızı toprağa karıştırırken, topraktaki faydalı bakteriler tarafından daha kolay ve kısa sürede
ayrışmasını sağlamak için dekara 5 - 6 kg % 26 N CAN veya % 33 N AN gübresi serperek
karıştıralım.
Anız Yakımı Toprağın
Verimliliğini ve Bereketini
Azaltır!