Previous Page  28 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 44 Next Page
Page Background

26

Hasat sonrasında tarlada kalan anızın yakılması, toprağın üst kısmında (0 – 10 cm.) yer

alan ve gözle göremediğimiz faydalı canlıların (bakteri ve diğerleri) yok olmasına neden

olmaktadır. Anızın yakılması sadece canlıların yok olmasına neden olmayıp, toprakta ve

anızda bulunan başta azot (N) ve kükürt (S) gibi elementler olmak üzere, besin elementlerinin

gaz halinde havaya karışmasına yol açarak toprağın besin elementlerince fakirleşmesine

neden olur. Bunun yanında, buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, mısır vb. hasat artıklarının

yapısında bulunan ve sonradan yetiştirilecek bitkiler tarafından kullanılabilecek fosfor,

potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, çinko ve bakır gibi besin elementleri,

anızın yakılması sonucu meydana gelen yüksek sıcaklık (200

0

C’den fazla) ile kül haline

gelir. Bunun sonucunda ise bu besin elementleri bitkiler tarafından kolay alınamaz hale

dönüşür. Anız yakımı, toprağın yapısını bozacağından, kuvvetli rüzgâr ve yağış ile toprağın

erozyona uğramasına ve toprak kaybına sebep olur.

• Toprakların verimliliğini yükseltmek,

• Bizden sonra gelecek nesillere verimli topraklar bırakmak,

• Daha kaliteli ve yüksek verimli tarım ürünleri elde etmek ve

• Toprağa uygulanan gübrelerin etkisini arttırmak için,

ANIZI YAKMAYALIM!

Anızı toprağa karıştırırken, topraktaki faydalı bakteriler tarafından daha kolay ve kısa sürede

ayrışmasını sağlamak için dekara 5 - 6 kg % 26 N CAN veya % 33 N AN gübresi serperek

karıştıralım.

Anız Yakımı Toprağın

Verimliliğini ve Bereketini

Azaltır!