Toros Tarım’dan “organik” hamle

Türkiye'nin en büyük gübre üreticisi ve sektör lideri Toros Tarım, organik ve organomineral gübre pazarlarında da önemli bir oyuncu olma hedefiyle, biyogaz ve organik gübre üreticisi Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'nin yüzde 70'ini satın aldı.

Toros Tarım, çiftçiye ihtiyaç duyduğu her çeşit gübreyi sunma ilkesi doğrultusunda ürün portföyüne organik gübreyi de ekledi. Değişen tarım politikalarına bağlı olarak pazar potansiyelinde artış beklenen organik ve organomineral gübre pazarlarında büyümeyi hedefleyen Toros Tarım, bu amaçla Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'nin yüzde 70'ini satın aldı. Satın alma işleminin tamamlanmasının ardından tesiste, halen devam etmekte olan ek bir yatırımla organomineral gübre üretimine de başlanacak. Böylece Toros Tarım, iki yıl önce girdiği organomineral pazarındaki kapasitesini büyütürken, ürün portföyüne organik gübreyi de ekleyerek çiftçilerin değişen ihtiyaçlarına cevap verecek.

Biyogaz ve gübre entegrasyonuyla yenilenebilir enerji ve organik gübre üreten Gönen Entegre Tesisleri, 2016 yılında merkezi İngiltere'de bulunan ADBA (Anaerobic Digestion & Bioresources Association) tarafından alanında dünyanın en iyisi seçilmişti.

Ürünüyle de, üretimiyle de sürdürülebilir bir yatırım

Satın alma işlemine yönelik sözleşme, 13 Mayıs günü Toros Tarım'ın Tekfen Tower'daki merkezinde Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin; Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral; Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu ve Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Taner Önoğlu’nun katılımıyla imzalandı. Düzenlenen törende konuşan Murat Gigin, Toros Tarım'ın gübre sektöründeki liderliğini ürün çeşitliliği ile de desteklediğini ve mevcut portföyünü çiftçinin değişen ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirdiğini söyledi.

Gübrenin gıda alanında sürdürülebilir bir geleceğin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Gigin, Türkiye'deki tarım topraklarının organik içerik olarak günden güne zayıfladığını, bu eksikliği gidermek için de Toros Tarım'ın iki yıl önce gübre portföyüne organomineral gübreleri eklediğini açıkladı. Gigin, organik gübre üretimine girme kararını sadece gelişen bir pazara yapılmış bir yatırım olarak değil, aynı zamanda ülkemiz tarımının sürdürülebilirliğine bir katkı olarak da değerlendirdiklerini söyledi. Gigin ayrıca, Toros Tarım’ın Samsun ve Mersin işletmelerinde sahip olduğu 37,4 MW elektrik üretim kapasitesine Gönen Entegre Tesisleri'nin de ekleneceğini ve buradaki üretim sürecinin Grup’un karbon ayak izini yılda 70 bin ton azaltacağını belirtti.

Toros Tarım’ın önü açılacak

Törende konuşan Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, gübre sektöründe hammadde güvenliğini sağlamanın önemine dikkat çekerek, Gönen Enerji'nin bünyeye katılmasıyla Toros Tarım'ın organomineral gübre alanında önünün açıldığını belirtti. Göral, “Organomineral gübreler, büyümek istediğimiz alanlardan biri. Bu yatırım hem fabrikalarımızın ürün bazında uzmanlaşmasına, hem de pazardaki rekabet gücümüze katkı sağlayacak. Ürün çeşitliliğimizi artırmak önümüzdeki dönemde de önceliklerimizden biri olacak,” dedi.

Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. kurucu ortağı Alper Önoğlu ise, başından beri hem ürün hem de üretim modeliyle çevre dostu ve sürdürülebilir tesisler kurmayı hedeflediklerini söyledi. Önoğlu, Gönen Entegre Tesisleri'nde, Altaca Enerji olarak 2009 yılından beri sürdürdükleri Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirilen %100 yerli teknolojinin kullanıldığına dikkat çekti. Yüksek kalite standartları, kurumsal yapısı ve sahip olduğu değerleriyle gübre sektörünün Türkiye'deki lider kuruluşu Toros Tarım'la birleşmenin hedef ve vizyonlarıyla bire bir örtüştüğünü söyleyen Önoğlu, bu kararın her iki şirket için de gelecek adına önemli gelişmelere olanak sağlayacağını ekledi. 

Gönen Enerji hakkında...

Merkezi Balıkesir, Gönen'de bulunan Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş., biyogazdan elektrik, sentetik petrol, hümik asit ve organik gübre üretmek amacıyla 2011 yılında Alper ve Taner Önoğlu kardeşler tarafından kuruldu. Tesislerde kullanılan hammaddelerin tamamı yakın çevredeki büyükbaş hayvan ve tavuk çiftliklerinden, tarım işletmelerinden ve gıda fabrikalarından temin ediliyor. Sıfır sıvı atık deşarjı, gelişmiş baca gazı arıtma ve ısı geri kazanım sistemiyle tamamen çevreye saygılı bir işletme olan tesis, üretilen elektrik enerjisi ve organik gübrenin sağladığı ekonomik değere ek olarak 400 ton/gün organik atık bertarafı ile bölgede çevre kirliliğinin giderilmesi konusunda da çok etkin bir role sahip. Tesis, bu sayede yılda 70.000 ton karbondioksit eşleniği emisyon azaltımı sağlıyor. 3,62 MW kurulu elektrik üretim kapasitesine ve yılda 15.000 ton katı organik, 10.000 ton sıvı organik gübre üretim kapasitesine sahip tesiste, ek yatırım tamamlandığında yılda 35.000 ton organomineral gübre üretilebilecek.