Toros Tarım 2018 gübre ihracat şampiyonu

Toros Tarım, 2018 yılının en fazla kimyevi gübre ihracatı yapan kurumu olarak İKMİB tarafından birincilikle ödüllendirildi. Toros, 2018 yılında gübre ihracatını bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırarak tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

Toros Tarım, 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da kimyevi gübre ihracatı şampiyonu oldu. Kimyanın farklı alt sektörlerindeki 10 binden fazla ihracatçı firmayı temsil eden İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (İKMİB) düzenlediği gecede Toros Tarım adına ödülü Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral aldı.

Göral, “2018 yılında gübre ihracatımızı bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırarak tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Aldığımız bu ödül bizim için çok anlamlı. Ülkemiz perspektifinden baktığımızda da, Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkıda bulunmak ve ülkemizi gübre sektöründe temsil etmek büyük bir gurur kaynağı” şeklinde konuştu.

Tanzanya’dan İspanya’ya, Arjantin’den Hindistan’a…

2018 yılında oldukça geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını vurgulayan Hakan Göral, “Afrika’da Fas, Kenya, Malavi, Mozambik, Tanzanya; Avrupa’da Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kıbrıs, KKTC, Romanya ve Ukrayna; Güney Amerika’da Arjantin; Doğu’da ise Hindistan, İsrail ve Lübnan’a ürün satıyoruz” dedi.

Hakan Göral, 2018 yılında hammadde fiyatlarındaki radikal artışa rağmen pazardaki rekabet nedeniyle maliyet artışlarını satış fiyatlarına çok sınırlı oranda yansıttıklarını ve maliyeti zorlar marjlarda çalıştıklarını belirterek, “Bu gelişmelere rağmen ihracat kanallarımızla birlikte bir denge kurabildik ve 2018 yılını satış hedeflerimizi gerçekleştirerek tamamladık,” dedi. Göral, 2017 yılında 273.095 ton ihracat gerçekleştirilirken, 2018 yılında yeni ihracat pazarlarının da eklenmesiyle yüzde 30 gibi kayda değer bir artış ile 353.897 tona ulaşıldığını belirtti.

Toros Tarım’ın Türkiye’nin en büyük gübre üreticisi olarak ülkedeki toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 38’ine sahip olduğunu hatırlatan Hakan Göral, “2018 yılında Ceyhan, Mersin ve Samsun fabrikalarımızda ortalama yüzde 86’lık bir kapasite kullanımıyla toplamda 1.603.702 ton gübre ürettik. Bu aynı zamanda 2017 yılına oranla hem kapasite hem de üretim miktarı açısından artış gösterdiğimiz anlamına geliyor” dedi. Göral sözlerine, “Yıl boyunca sürekli gelişim bakış açısıyla, fabrika çalışanlarımız ve bütün paydaşlarımızla birlikte, işimizin sürdürülebilirliğine yönelik yalın üretim uygulamalarıyla fabrikalarımızı verimli şekilde yüksek kapasite kullanım oranıyla çalıştırdık.  Böylece yoğun rekabet yaşanan pazar koşullarına başarıyla uyum sağlamamıza olanak sağladı ve tedarikten, üretime ve dağıtıma tüm süreçlerde verimliliği artırma çalışmalarımız da olumlu etkilerini gösterdi” şeklinde devam etti.

“Önceliğimiz Türk çiftçisi”

Kapasite kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu ve üretimin tamamına yakını sattıklarını vurgulayan Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, “2019 yılında ihracat oranımızı daha da artırmak isterken tabii ki önceliğimiz her zaman Türk çiftçisi ve bayilerimiz olacak. Çiftçilerimize verdiğimiz değerin bir göstergesi olarak, 2018 yılında Türkiye’nin her bölgesinde ziraat mühendislerimizden oluşan  gezici teknik ekipler ve hazırladığımız  tam donanımlı eğitim otobüsümüzle birlikte çiftçimizin köyüne, hatta tarlalarına kadar karşılık beklemeden hizmet veren bir teknik ekip oluşturduk. Çiftçimizin daha verimli üretim yapabilmesi amacıyla bu teknik kadro yılın 365 günü kendileriyle değerli bilgiler paylaşacak, onlara özellikle bitki besleme konularında danışmanlık vermeyi sürdürecek” ifadesini kullandı.

Her bölgenin ihtiyacına uygun gübre

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikası alan ilk gübre AR-GE merkezini Mersin üretim tesisleri içerisinde açtıklarını hatırlatan Hakan Göral, şirketin uzun vadeli vizyonuna yönelik olarak da, “AR-GE merkezimizin Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu gübreyi bölgenin toprak ve iklim yapısına en uygun şekilde geliştirmemize hizmet etmesini ve ayrıca ihracat için de kaldıraç etkisi yaratmasını hedefliyoruz. Bu merkezimizi öncelikli olarak Türk tarımının, daha sonra da ihracat pazarlarının hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.